Njuškalo piše

Jesen u mom Njuškalu

OKUSI KOJI MAME

Jesen je došla i na naše Njuškalo pa se ja, umjesto traženja smještaja na moru, čamaca ili, onoga što već dugo želim, kabrioleta, moram okrenuti stvarima koje ne uključuju ručnik za plažu ili sunčane naočale.

Iako, ponekad nema ništa ljepše od vijorenja ušiju na vjetru. Ajde, još se zabavim dobrim starim valjanjem po lišću u parku ili odem s ekipom na naganjanje mačaka, ali sve više gledam kako bi se zabavio ovih sve kraćih, prohladnih dana. Naravno da svu zabavu mogu pronaći baš tu, na Njuškalu. Gledao sam što bi mi moglo biti zanimljivo i da je povezano uz jesen, a da mi možda postane i hobi. I onda sam napravio svoju top 5 listu najzanimljivijih stvari kojima se mogu baviti ovih dana.

1. Pekmez, ajvar, pinđur

Prvo da razjasnimo neke stvari – ja ne znam razliku između ajvara i pinđura. OK, to znamo, a znate li da na Njuškalu možete kupiti baš sve za izradu pekmeza, ajvara i pinđura? Ljudi prodaju voće, povrće, kotlove, teglice… Zapela mi je za oko jedna mješalica za ajvar, nazavao sam čovjeka, kaže da je k’o nova. Cijena korektna. Vidjet ću.

2. Rakija

Ovo mi se čini zgodna zanimacija. Ima povoljno u Pleternici 500 kg šljiva i sad tražim kotao. Vau! Ima ih koliko poželiš i to svih veličina. Hm… Kotao od 260 litara. Čini mi se kao dosta “zanimacije” za cijelu zimu.

3. Kiseljenje kupusa

E ovo je zanimljivo. Kupus Varaždinski po 2 kn. Ribež, 200 kn, Kaca, drvena, 400 kn. Moram još naći kamen, ali to ću pronjuškat po kvartu. Obožavam kupus, pogotovo uz kobasice. Naravno, ne hot-dog, ta ideja mi nikad nije sjela.

4. Čerupanje

Ovo mi je zapelo za oko – stroj za čerupanje peradi, tzv. čerupaljka. Možda to i nije loša poslovna ideja. Ima jedna, ok stanje, u Splitu. Imam ja i ovu svoju ekipu koja voli naganjat kokoši pa mi se čini da je win-win situacija.

5. Maslinarstvo

Ovo je stvarno fenomenalno! Naravno da na Njuškalu možete kupiti masline i sad sam našao tresač maslina, hidraulički! Nisam znao da to postoji. Zanimljivo zvuči: Prvi pas maslinar!

Moram malo razmisliti o svom hobiju, ali ono što ne moram razmišljat je gdje da nabavim stvari koje su mi potrebne za bavljenje istim. Odgovor je uvijek Njuškalo. Vidi ovo, vadilica, sortirka i gulilica krumpira… Vau! Možda je to to.

Vau! Vau!

 

Njušim li ja to tvoj komentar?

Leave a Comment