Njuškalo piše

Donesite najbolje odluke za Svjetski dan hrane!

BRIGA ZA NAMIRNICE

Nadam se da ste danas pripremili sjajan ručak, s obzirom da obilježavamo Svjetski dan hrane! Ja sam se odlučio malo počastiti, ali i podsjetiti vas na nešto uistinu bitno!

Hrana nam je svima osnovna potreba. Znam, znam, već ste to sto puta čuli, možda vam i izlazi na uši! Ali, koliko ste se puta pitali hranite li se zdravo, kupujete li više hrane no što vam je potrebno pa ostatke bacate ili što možete učiniti da bi namirnicama “gospodarili” ispravno?

Ne kaže se bez veze da je u zdravu tijelu zdrav duh. I ja sam to iskusio onomad kad sam se prejeo slatkiša pa sam se naredna tri dana umarao. Nisam tada naškodio samo sebi. već i okolišu, stvorivši nenormalne količine smeća – omota od čokoladica, vrećica od čipsa i kartona od keksa.

Zamislite sada koliko je još takvih nepromišljenih individua, koji hranu uzimaju “zdravo za gotovo” već godinama i ne razmišljaju o tomu da je na drugom kraju svijeta možda i nema. Neštasica hrane u zemljama koje su nam tako daleko, no ako ne pazimo mogle bi postati tako blizu, djelićem je rezultat i takvog ponašanja.

“Nije moj posao” pomislit će neki od njih, a ja vam odmah kažem da je u krivu. Ako svatko od nas postupa s hranom pažljivo i smisleno, kupuje samo ono neophodno i, ukoliko ima gdje, malo namirnica i sam zasadi, svijet će sigurno postati bolje mjesto sa puno zdravijih ljudi. I ljubimaca, naravno.

Za početak, predlažem vam da napravite poseban mjesečni budžet unutar kojeg ćete odrediti novac za sve skupine namirnica. Kupite dovoljno mesa, povrća, voća, žitarica i tek neku poslasticu. Kupite i zdrave začine kojima ćete moći “zakamuflirati” često bezokusna zdrava jela sasvim novom aromom pa ćete možda nakon nekog vremena posve zaboraviti na slavni “junk food”.

Ako nemate vremena ili niste spretni u kuhinji, za početak pripremajte samo jednostavne recepte. Dobro procijenite koliko je čega potrebno kako bi vam jelo ispalo ukusno, ali i kako ne biste ništa morali baciti. Osim Svjetske zdravstvene organizacije, bit će vam zahvalan i novčanik.

Neka vam ne bude teško, kada idete na posao, u školu ili na faks, ponijeti sa sobom zdrave grickalice poput orašastih plodova ili sušenog voća. Osim što ćete izbjeći stajanje u redovima trgovina, svoj ćete organizam tako nagraditi vrijednim nutrijentima i biti zdraviji za dane koji dolaze.

Sada vas kratko napuštam, odoh se najesti!

U slast! 😉

Njušim li ja to tvoj komentar?