Njuškalo piše

Danas budite ljubazni i čuvajte svih nezgoda!

PETAK 13.

Njuškalovci, vjerujete li vi u petak 13.? Ja, da vam budem iskren, uopće nemam straha od današnjeg dana, niti mislim da će mi se nešto nezgodno dogoditi dok budem poslijepodne njuškao okolo po gradu.

Ipak, vjerujem da nije zgorega podsjetiti na legendu o ovom danu, kojeg nitko ne čeka s veseljem i od kojeg svi strahuju, iako uopće nije dokazano da će vam se baš nešto grozno dogoditi i da biste trebali taj dan sve gledati “s povećalom”. Neki tvrde da povijest petka 13. seže još u doba početka kršćanstva, drugi smatraju da je legenda nastala u srednjem vijeku u Europi, ali sigurno je da je tek u prošlom stoljeću započeo “strah” od ovog datuma u cijelom svijetu. Strah da će od jutra sve krenuti naopako!

Naravno, po broju spominjanja, snimljenih filmova i obilježavanju prednjači SAD. “Ukleti” dan, petak 13. njima je postao motiv za velika dostignuća na filmskom platnu, tematske tulume, izbjegavanje odlaska na posao i slično. Priča se i da na petak 13. velik broj ljudi izbjegava održati važne sastanke ili proslave. Mene to baš i “ne dira”, dan mi je kao i svaki drugi, nisam na posebnom oprezu, a i planiram u dugu poslijepodnevnu šetnju bez strepnje da ću ozlijediti šape, pasti u šaht ili nešto treće.

Da ne bi sve bilo s negativnim predznakom, današnji je petak 13. nešto drugačiji od ostalih. Jeste li znali da se 13. studenog obilježava i Dan ljubaznosti? Da, da! Ova zanimljiva inicijativa posljednjih nekoliko godina sve više uzima maha, a prošle je godine u Singapuru iz ljubaznosti podjeljeno čak 45 000 cvjetova! Ako se mene pita, danas bih do kraja dana ipak stavio naglasak na ljubaznost, a ne na petak 13. , kako bismo svi u ugodnom okruženju dočekali vikend.

Uživajte! 🙂

Njušim li ja to tvoj komentar?