Njuškalo piše

Bliži se jesen, a što nam donosi?

NJUŠIM UKUSNE PLODOVE

Ne znam kako vama, ali meni su prve asocijacije na jesen odlične! i ne, ne planiram "cviliti" za ljetom, sunčanjem, izležavanjem na plaži i svim ostalim radostima koje ovih dana ostavljamo iza sebe.

Vrijeme je, naime, da konačno uberemo plodove koje nam je majka priroda tijekom godine vrijedno čuvala i to me jako veseli. Prvo, zbog toga što sam i sam zasadio jabuke prije nekoliko sezona i ovih dana taman dozrijevaju i, drugo, jer  su moji dobri dvonožni prijatelji tijekom ove, a i prethodnih godina, marljivo obrađivali svoje vrtove i voćnjake pa ćemo se svi skupa dobro zasladiti.

Međutim, priroda se pobrinula i za sve vas “ljenivce” koji ništa ne sadite iako imate gdje, a i za vas koji živite u zgradama ili ne posjedujete komadić zemlje koji biste mogli obrađivati. Tako nam u narednim tjednima sprema puno ukusnih šumskih plodova, koje samo moramo s pažnjom ubrati, pripremiti i uživati u jedinstvenim okusima.

S prvim će kišama u mnogo šuma niknuti i prve gljive. Obožavam ići u berbu gljiva, iako ih baš i ne volim jesti. Ni ostali psi iz moje družine nisu ludi za njima. No, zato nam je potraga za njima prava avantura! Šetnja rosnim šumskim putevima, njuškanje i traganje najbolji su provod svakom psu pa bih svim vlasnicima četveronožnih prijatelja poručio da ih ne zaborave povesti sa sobom ako se spremaju u berbu. Nije to šala, dragi moji Njuškalovci, osobito ako ćete u berbi gljiva provesti čitav dan pa i svojim psima ponesite dovoljno hrane i vode te osigurajte vrijeme za predah, kao i vama samima.

Isto vrijedi i za skorašnju berbu kestena, čiji plodovi samo što nisu počeli opadati sa svojih stabala. Ima li išta bolje u jesenskoj večeri od mirisa i okusa toplih pečenih kestena? Ako se baš i ne volite zacrniti, uvijek ih možete skuhati, napraviti fini kesten pire ili ih dodavati u razne kekse i kolače.

Beru se uskoro na veliko i šljive, kruške od kojih možete napraviti ukusne rakije, likere, domaće pekmeze i druge poslastice, ali i grožđe za mošt i vino. Iako ih sve volim ponjuškati, nisam baš neki ljubitelj domaćih alkoholnih pića. Slatki pekmezi su već druga priča. A vi? Koji su vama najdraži plodovi jeseni i što od njih spravljate u svojoj kuhinji?

Njušim li ja to tvoj komentar?