Dom i vrt

Sve traženija alternativa za mlade obitelji – kuće u Zagrebačkoj županiji mogu se naći i ispod 1000 eura po kvadratu

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

 Trendovi u stanovanju posljednjih su se godina dijelom promijenili. Mlade obitelji sve češće pokazuju interes za život u kući s okućnicom u odnosu na stambene zgrade, ali i manje sredine općenito neovisno o tipu nekretnine koju žele kupiti. Osim više kvadrata, mirnijeg okruženja i veće komocije, prednost ovakvog stanovanja svakako leži i u cijenama nekretnina, budući da se kuće i na nekim traženijim lokacijama unutar Zagrebačke županije mogu naći po cijenama nižim od 1000 eura po kvadratu.

Među njima izdvajaju se odlično prometno povezana Rugvica s prosječno traženih 966 eura po kvadratu, Bistra s prosječno traženih 997 eura po kvadratu te Brckovljani u kojima se prosječno traži 926 eura za kvadrat kuće i Jakovlje s 989 eura po kvadratu kuće. U ovom je cjenovnom razredu i Žumberak, inače omiljen među onima koji će prednost dati prirodi i brežuljkastom krajoliku, a na kojemu je za kvadrat kuće prosječno potrebno izdvojiti 933 eura.

Osim naselja koja su blizu Zagrebu, kupce privlače i sami gradovi Zagrebačke županije. U njima su, svakako, kvadrati i nešto skuplji, ali osim manje napučenosti i više životnog prostora nude i kompletniju infrastrukturu. Kao najskuplji grad tu se izdvaja Sveta Nedelja, u kojoj se po kvadratu kuće prosječno traži 1571 euro, a slijedi ju Velika Gorica s prosječno traženih 1506 eura za kvadrat kuće.

Kada govorimo o „zagrebačkom prstenu“ među skupljima su i kuće u Samoboru u kojemu se za kvadrat prosječno traži 1447 eura. U njegovoj je okolici prosječna cijena kvadrata 100 eura niža, a u sve traženijem i izvrsno povezanom Stupniku iznosi 1496 eura po kvadratu, što je najviše u ovom cjenvonom razredu. Kupci sve češće uzimaju u obzir i grad Dugo Selo. Tamo se za kvadrat kuće prosječno traži 1432 eura, dok je okolica ovog grada cjenovno atraktivnija – traži se prosječno 1146 eura za kvadrat kuće.

Kupce privlače i Zaprešić, s prosječnom traženom cijenom od 1212 eura po kvadratu te nešto udaljenji Ivanić-Grad (1092 eura) i Jastrebarsko (1147 eura). Usporedbe radi, u prošloj je godini prosječna cijena kvadrata kuće u samom Zagrebu iznosila 1795 eura, a slična je razlika izražena i kada se u usporedbu stave stanovi.

Dok se u prošloj godini za kvadrat stana u Zagrebu prosječno tražilo gotovo tri tisuće (2987) eura, a stabilnost cijena s tendencijom blagog rasta se nastavila i u prvom kvartalu 2024. godine, u najskupljim susjednim gradovima i općinama – Samoboru i Stupniku za stanove se po kvadratu prosječno traži između 400 i 500 eura manje. Slijedi ih cijena stanova u Velikoj Gorici – prosječnih 2396 eura traženih po kvadratu te u Zaprešiću gdje se za kvadrat stana prosječno traži 2326 eura. Povoljnji kvadrati stana u blizini Zagreba mogu se naći i u gradovima Svetoj Nedelji (2264 eura) i Dugom Selu (2126 eura).

Manje od 2000 eura po kvadratu stana traži se u Vrbovcu, Jastrebarskom i Ivanić-Gradu. Tako se u ovim gradovima za budžet od 200 000 eura može dobiti više od 100 kvadrata stambenog prostora, dok je u Zagrebu isti iznos potrebno izdvojiti za manje od 70 kvadrata. Ne čudi stoga sve veći interes za gradove Zagrebačke županije koji, uz brojne prednosti manjih sredina, prije svega privlače i povoljnijim cijenama nekretnina.