Dom i vrt

Cijene u Zagrebu i dalje rastu, u Osijeku stagniraju

Prema našem novom istraživanju provedenom na uzorku većem od 150 tisuća aktivnih oglasa nekretnina, cijene istih u Hrvatskoj na godišnjoj razini su rasle 2,54 posto što ukazuje na ubrzani rast, budući još u prošlom mjesecu godišnji rast cijena nekretnina nije prelazio 2 posto. Cijene stanova u Hrvatskoj više su za gotovo 5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok cijene kuća bilježe 2,25 posto više cijene po kvadratu. No, i dalje su, u odnosu na 2011. godinu, cijene stanova niže, i to za 2,6 posto.

Usporedili smo godišnje indekse cijena stanova u najvećim hrvatskim gradovima. Navedeno nam ukazuje na sve ubrzaniji rast cijena u posljednje vrijeme. Tako, primjerice, prosječna tražena cijena kvadrata stana u Splitu prema najnovijem istraživanju iznosi 2.593 eura i za 10 posto je viša u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pula je i dalje pri vrhu liste gradova sa najvećim godišnjim rastom cijena nekretnina. Tako je u ožujku prosječna tražena cijena kvadrata stana u Puli iznosila 1.520 eura, odnosno gotovo 12 posto više u odnosu na prošlu godinu.
Prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zagrebu u ožujku je iznosila 1.813 eura, i za gotovo 8 posto je viša u odnosu na period prije 12 mjeseci. Zanimljivo, razina cijena stanova u Osijeku, kada ih uspoređujemo s istim razdobljem prošle godine, ostala je nepromjenjena, odnosno prosječna tražena cijena stana po kvadratu u Osijeku iznosi 939 eura.

Iako prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zagrebu iznosi 1.813 eura, pogledamo li detaljnije po kvartovima možemo primjetiti varijacije od najviših cijena koje prelaze 2.700 eura u dijelovima grada poput Kaptola i Tuškanca, pa do najnižih 1.000 eura po kvadratu na rubnim dijelovima grada.

Ovog puta analizirali smo neke zagrebačke kvartove koji su cjenovno ispod prosjeka grada, odnosno ne prelaze 1.500 eura po kvadratu. Prosječni godišnji rast cijena kvadrata stanova u ovakvim kvartovima iznosi 6 posto. Tako prosječna cijena kvadrata stana u Folnegovićevom naselju iznosi 1.500 eura i za prosječno 240 eura je viša u odnosu na isti period prošle godine. Cijene stanova su više i u kvartu Utrine, pa tako prosječno sada iznose 1.485 eura po kvadratu, odnosno oko 11 posto više u odnosu na period prije 12 mjeseci. U kvartu Vrapče prosječna cijena kvadrata stana iznosi 1.339 eura i za 2 posto je niža u odnosu na isti period prošle godine.
Prosječna cijena kvadrata stana u Dugavama iznosi 1.372 eura, dok u susjednoj Sloboštini ona iznosi 1.420 eura. Pritom, u Sloboštini su cijene gotovo pa stagnirale u proteklih 12 mjeseci, a u Dugavama one bilježe rast veći od 10 posto.

PRODAJA GARAŽA

U posljednje vrijeme svjedoci smo sve većeg problema s parkiranjem u većini naših najvećih gradova. Ne čudi stoga da je potražnja za garažama koje se prodaju na Njuškalu iz godine u godinu sve veća, konkretno u godinu dana porasla je za 8 posto, a čak 29 posto u odnosu na isti period 2015. godine.
U gradu Zagrebu cijene garaža variraju od 3 tisuće eura pa do gotovo 50 tisuća eura. Cijena ovisi o površini garaže, opremljenosti priključcima, nadzornim sustavom i vratima na daljinski, uređenosti ali ponajviše o samoj lokaciji. Najviše cijene postižu garaže iz novogradnje. Slične su cijene garaža i u nekim drugim hrvatskim gradovima, poput Splita i Zadra.